ΙΚΤΕΟ ΖΕΡΒΟΣ Βέροια Αλεξάνδρεια πόσο διαρκεί η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου EV

Πόσο διαρκεί η μπαταρία ενος ηλεκτρικού αυτοκινήτου EV;

Τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) δεν ήταν ποτέ πιο προσιτά και δημοφιλή οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Παρά την μεγάλη δημοφιλία, οι οδηγοί διατηρούν “κατανοητές” επιφυλάξεις σχετικά με την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι πιο κοινές ανησυχίες αφορούν το άγχος της αυτονομίας, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και το κόστος αντικατάστασης αυτής.

Η εμπειρία μας από τη χρήση άλλων συσκευών που λειτουργούν με μπαταρία μας αποθαρρύνουν από την αγορά ενός EV. Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτών συσκευών υποβαθμίζονται πολύ πιο σύντομα από την υπόλοιπη συσκευή με αποτέλεσμα να επιλέγουμε την αγορά νέας συσκευής από την αντικατάσταση της μπαταρίας. Η συχνή αλλαγή όμως ενός αυτοκινήτου είναι ανέφικτη για την πλειοψηφία των οδηγών.

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι άκρως ενθαρρυντικά απομακρύνοντας τις όποιες αμφιβολίες μας στην αγορά ενός νέου EV. Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποκλειστικό συμφέρον να διασφαλίσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας προσφέροντας χιλιομετρική εγγύηση με στόχο πάντα η μέση μπαταρία να ξεπερνά αυτό το όριο αλλά και τη μέση διάρκεια του ίδιου του αυτοκινήτου.

Κατασκευαστικά οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα προστασίας που αποτρέπει την υποβάθμιση της μπαταρίας (BMS) με αποτέλεσμα να φθείρονται με πιο αργό ρυθμό. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μέση ετήσια χιλιομέτρική απόσταση που διανύεται στην Ελλάδα, η μπαταρία ενός EV μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες χωρίς να χρειαστεί φόρτιση.

Πόσο διαρκεί όμως η μπαταρία ενός EV;

Σύμφωνα με την Αρχή Αειφόρου Ενέργειας της Ιρλανδίας (SEAI), οι περισσότεροι κατασκευαστές εγγυώνται οκτώ χρόνια ή 160.000 km διάρκεια ζωής μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου – 160.000 km είναι η εγγυημένη διάρκεια ζωής και όχι το όριο. Σε αντιστοιχία με το μέσο όρο χιλιομέτρων που διανύει ένα αυτοκίνητο – 15.000 Km ανά έτος στην Ελλάδα – ένας μέσος ιδιοκτήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει περίπου 10,7 χρόνια για να φτάσει στην εγγυημένη διάρκεια ζωής 160.000 χλμ για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Η Nissan, για παράδειγμα, πουλάει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εδώ και 12 χρόνια και το στέλεχος Nic Thomas ισχυρίζεται ότι σχεδόν όλες οι μπαταρίες EV που έχουν κατασκευάσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται . Ομοίως, η Tesla αναφέρει ότι τα οχήματά της έχουν μέση διάρκεια ζωής από 160.000 – 240.000 χιλιόμετρα (το εύρος ορίζεται από διαφορετικά μοντέλα.

Με λίγα λόγια, οι μπαταρίες EV προβλέπεται να διαρκέσουν περισσότερο από το όχημα στο οποίο βρίσκονται με την κατάλληλη πάντα φροντίδα και προστασία τηρώντας τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστη.