Πως να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας

Πως να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας

Ο έλεγχος της κατάστασης των ελαστικών πέραν της ασφάλειας που μας παρέχουν αποτελούν και ένα τρόπο για κάνουμε οικονομία στην τσέπη μας. Μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών και να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητά τους με απλούς τρόπους.

 

1. Τακτικός έλεγχος της πίεσης

Ελέγχουμε την πίεση όλων των ελαστικών μας κάθε μήνα και πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, συμπεριλαμβανομένου του εφεδρικού ελαστικού. Ακόμα κι αν δεν βλέπουμε καμία εμφανή ζημιά, τα ελαστικά μπορεί να χάνουν έως και 1psi κάθε μήνα.

Τα ελαστικά που έχουν πίεση χαμηλότερη από την ενδεδειγμένη πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής επιταχύνει τη φθορά του και αυξάνει την κατανάλωση του καυσίμου.

Η σωστή πίεση ελαστικών βρίσκεται στο εγχειρίδιο ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, στο καπάκι του ρεζερβουάρ, στην άκρη της πόρτας του οδηγού. Για καλύτερα αποτελέσματα, ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών όταν είναι κρύα.

 

2. Εναλλαγή ελαστικών

Τα ελαστικά που βρίσκονται στον κινητήριο άξονα του οχήματος έχουν ταχύτερη φθορά λόγω των διαφορετικών δυνάμεων που ασκούνται αλλά και του επιπλέον βάρους που σηκώνουν. Όταν παρατηρήσουμε ότι πραγματοποιείται μεγαλύτερη φθορά και εφόσον μας το επιτρέπει το μέγεθος και οι προδιαγραφές του κατασκευαστή, μπορούμε να προχωρήσουμε στην εναλλαγή των ελαστικών του μπροστά άξονα στον πίσω και του πίσω άξονα στον μπροστά αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάρκεια ζωής τους.

 

3. Έλεγχος ευθυγράμμισης ελαστικών

Βασική αιτία πρόωρης φθοράς των ελαστικών αποτελεί η λανθασμένη ευθυγράμμιση των τροχών με αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη φθορά τους. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε ότι το όχημα έχει την τάση να αποκλίνει της πορείας του τότε είναι πιθανό να έχει επηρεαστεί η ευθυγράμμιση των τροχών και να απαιτείται ο έλεγχος από εξειδικευμένο συνεργείο.

 

4. Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτινοβολία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες επιταχύνει δραματικά την φθορά και την γήρανση των ελαστικών και μειώνει τον κύκλο ζωής τους. Αν και τις περισσότερες φορές οι επιλογές στάθμευσης είναι περιορισμένες, θα πρέπει να προτιμάμε σκιερές θέσεις ώστε να προστατεύονται τα ελαστικά από τις ακτίνες του ήλιου και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ένας ακόμη τρόπος προστασίας κυρίως για τις περιπτώσεις όπου το όχημα θα παραμείνει σε κατάσταση ακινησίας είναι η χρήση καλύμματος ή κουκούλας.

 

5. Ελαστικά κατάλληλα για την εποχή

Ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών διαθέτει δύο σετ ελαστικών για τη χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο. Τα χειμερινά ελαστικά λειτουργούν ιδανικά σε θερμοκρασίες κάτω από 7°C και πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα από θερινά ή 4 εποχών ελαστικά όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες καθώς η φθορά τους είναι ταχύτατη.

 

6. Αποθήκευση των ελαστικών

Επίσης σημαντικός παράγοντας στην διατήρηση της κατάστασης των ελαστικών αποτελεί και η σωστή αποθήκευση των ελαστικών. Προτιμάμε να αποθηκεύουμε τα ελαστικά που αντικαθίστανται σε χώρο προστατευμένο από το φως του ήλιου και από υψηλές θερμοκρασίες (αποθήκη ή γκαράζ). Τα ελαστικά που διαθέτουν ζάντα προτείνεται να τα στοιβάζουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι ζάντες να ακουμπούν στο έδαφος, ενώ τα ελαστικά που δεν διαθέτουν ζάντα τα στοιβάζουμε όρθια.

Ελαστικά με ζάντα

 

ελαστικά οριζόντια

 

Ελαστικά χωρίς ζάντα

 

ελαστικά κάθετα