Παιδί στο αυτοκίνητο – Κανόνες για ασφαλή μεταφορά των παιδιών
Αδιαμφισβήτητα τα παιδιά είναι οι πιο σημαντικοί επιβάτες του οχηματός μας. Γνωρίζουμε όμως τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε ώστε τα παιδιά να ταξιδέυουν με ασφάλεια;
10 πολύτιμες συμβουλες για την προστασία των παιδιών σας στο αυτοκίνητο
1. Ειδικό παιδικό κάθισμα
Το παιδί πρέπει πάντοτε να κάθεται σε ειδικό παιδικό κάθισμα. Η μεταφορά του παιδιού στην αγκαλιά είτε στο μπροστά είτε στο πίσω κάθισμα αποτελεί την πλέον επικίνδυνη επιλογή. Σε περίπτωση ατυχήματος ακόμη και με μικρή ταχύτητα κανένας γονέας δεν μπορεί να συγκρατήσει το παιδί του και να το προστατέψει από τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στην καμπίνα των επιβατών.
2. Επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος
● Ομάδα 0: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών και βάρους έως 10 κιλών
● Ομάδα 0+: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών
● Ομάδα 1: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9 έως 18 κιλών
● Ομάδα 2: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών και βάρους 15 έως 25 κιλών
● Ομάδα 3: απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών
3. Το κάθισμα να τοποθετείται μπροστά ή πίσω;
Η ιδανική και πιο ασφαλής θέση για την τοποθέτηση του καθίσματος είναι στο πίσω μέρος. Όταν δεν υπάρχει επιλογή, το κάθισμα μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του συνοδηγού εφόσον απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.
4. Σωστή τοποθέτηση του καθίσματος
Ανεξάρτητά από τον τύπο του παιδικού καθίσματος, για την σωστή τοποθέτηση θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να βεβαιωθούμε ότι είναι σφιγμένο σωστά.
Όταν πρόκειται για βρέφη (έως 10 κιλά), το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω, διότι σε περίπτωση σύγκρουσης ο λαιμός του μωρού δε θα μπορέσει να αντέξει την καταπόνηση της απότομης κίνησης προς τα εμπρός.
5. Χρήση της ζώνης ασφαλείας
Η χρήση της ζώνης ασφαλείας στα παιδιά είναι απαραίτητη για την προστασία τους από τυχόν τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος. Ιδιαίτερα οι παιδικές ζώνες ασφαλείας είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών επιβατών και να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία.
6. Μέχρι ποια ηλικία χρησιμοποιούμε το παιδικό κάθισμα;
Η χρήση παιδικού καθίσματος σύμφωνα με το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι υποχρεωτική σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν, αποτελεί το ύψος. Τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν επιβάτες ύψους άνω του 1,35εκ.
7. Χρήση του καθίματος και για μικρές αποστάσεις
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, ένα μεγάλο ποσοστό έχει μεταφέρει το παιδί με το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις χωρίς να έχει τοποθετηθεί στο παιδικό κάθισμα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος.
8. Η παιδική ασφάλεια
Πλέον τα αυτοκίνητα παρέχουν τη δυνατότητα της λεγόμενης παιδικής ασφάλειας η οποία εφόσον ενεργοποιηθεί, δεν επιτρέπει στο παιδί να ανοίξει την πόρτα από την εσωτερική λαβή.
9. Αποσκευές και αντικείμενα να τοποθετούνται στον χώρο αποσκευών
Ανεξάρτητα από την απόσταση που θα διανύσουμε, δεν πρέπει να τοποθετούμε πράγματα μεγάλου όγκου ή βάρους στην καμπίνα του οχήματος. Σε περίπτωση σύγκρουσης υπάρχει κίνδυνος τα εκτεθειμένα αντικείμενα να μετατοπιστούν ή να εκτοξευτούν και να τραυματίσουν τα παιδιά και τους ενήλικες επιβάτες.
10. Ειδική σήμανση
Τοποθετήστε στο πίσω μέρος του οχήματος το αυτοκόλλητο με την σήμανση ‘Παιδί στο αυτοκίνητο’ ενημερώνοντας τους οδηγούς που ακολουθούν για την ύπαρξη παιδιού στο αυτοκίνητο.